Тук можете да разгледате списък на предстоящите събития в Българските културни центрове и прилежащите училища на СБК . 

Моля, за допълнителна информация се обръщайте на следните КОНТАКТ

СЕПТЕМВРИ 2018 г.

Каним Ви на тържественото честване на 110 години от независимостта на България, което ще се проведе на 22 септември от 20.00 ч.

МАЙ 2018 г.

Каним Ви на лекция и дискусия с проф. д.и.н. Иван Тютюнджиев, която ще се състои на 23-ти май 2018 г. от 18.30 ч. в сградата на Съюза на българите в Кипър в Никозия.

ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА В БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ

ПРЕЗ ПЕРИОДА ПРЕЗ XV – XVII В.

   Лекцията е част от „Дни на българската култура“ и се организира по силата на двустранния договор за сътрудничество между Съюза на българите в Кипър и Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”.

 

Камерният концерт „София поздравява Виена“ ще се проведе на 10 май 2018!

Отново наближава месец май и отново идват топлите дни, точно в началото на изгарящото лято, в които ни се иска да привлечем вниманието Ви към традиционните “Дни на българската култура“.
Мирослав Господинов – Маестрото открива тазгодишната поредица от събития като събира на една сцена Виктория Марчова – сопрано, Венера Мелеки – сопрано, Гергана Георгиева – пиано, Мирослав Господинов – пиано и клавирното дуо Борислав Александров и Леони Хаджитома в камерния концерт „София поздравява Виена“.

Заглавието подсказва и тематичната свързаност с българското председателство на Съвета на Европа, което ще бъде поето в края на месец юни от Австрия.

Съюзът на българите в Кипър , съвместно с Посолството на република България в Кипър има удоволствието да покани Вас и Вашите приятели на 10 май 2018 г. в зала Кастелиотиса, Никозия от 20 ч. на концерт с подбрани творби от: Франц Йозеф Хайдн ( Franz Joseph Haydn), Волфганг Амадеус Моцарт (Wolfgang Amadeus Mozart), Лудвиг ван Бетховен (Ludwig van Beethoven), Франц Шуберт (Franz Schubert), Рихард Георг Щраус ( Richard Georg Strauss), Йохан Щраус ( Johann Strauss).

 

——————————————————————————————————————————————————————————

МАРТ 2018 г.

ФЕВРУАРИ 2018 г.

Среща-разговор с представители на

Стопанска академия “Димитър А. Ценов” Свищов  

Съюзът на българите в Кипър и Стопанска академия “Димитър А. Ценов” Свищов Ви канят на среща-разговор с представители на академията на 24/02/2018 г. (събота) от 9.00 – 12.00 ч. в сградата на СБК в Никозия, Енгоми, ул. Темпон 33

ДЕН ЗА БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ 2018 

Поредица от инициативи на Съюз на българите в Кипър

през м. февруари и м. март 2018 г.

На 6 февруари 2018 г. светът ще отбележи за 15-а поредна година международния Ден за безопасен интернет. Всяка година над 150 държави на всички континенти се обединяват за каузата за по-безопасна дигитална среда за децата и младите хора. #SID2018#SaferInternetDay

Целта на тази инициатива на Европейската комисия, която стана вече глобална, е да се обединят институции, организации, бизнес и гражданско общество и чрез различни инициативи и кампании да се изостри вниманието към необходимостта да се полагат още повече усилия за превръщането на дигиталния свят в по-безопасна и полезна за развитието на децата среда.

За постигането на тази цел ключово значение има развиването от най-ранна възраст у децата на дигитално-медийна грамотност и умения у децата, но също и привличането на вниманието на възрастните начело с родителите към необходимостта те също да развиват и поддържат такива умения, за да им оказват нужната подкрепа.

Именно затова една от главните инициативи тази година е обявяването на Дни на медийната грамотност с национална кампания по училищата, насочена както към учениците, така и към техните родители.

Съюзът на българите в Кипър стартира поредица от инициативи през месеците февруари и март под надслов “Създавай, свързвай се и споделяй с уважение. По-добрата интернет среда започва с теб.”
За да научите повече за тях, както и за да участвате в срещата-дискусия с родители, учители и деца …

… на 6/02/2018 г. от 17.30 ч.,моля да се регистрирате на info@bguc.org и 96731510.

СЕПТЕМВРИ 2017 г.

СЕМИНАР И ЛЕКЦИИ НА ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ ВТУ

 

Съюзът на българите в Кипър и Великотърновският университет “Св. Св. Кирил и Методий” (ВТУ) кани всички на:

24.09.2017 г. от 17.00 ч. – сградата на СБК в гр. Лимасол

  1. Семинар на тема “Водене на портфолио” – във връзка с новите изисквания на Закона за образованието и “Нови аспекти в преподаването на география”. Лектор: Гл. ас. д-р Поля Йорданова
  2. “Ислямизационният процес в българските земи – история и съвременни аспекти”. Лектор: проф. д.и.н. Иван Тютюнджиев

Забележка: Участие в семинара могат да вземат само педагози, на които ще бъде връчен сертификат от ВТУ

25.09.2017 г. от 19.30 ч. – сградата на СБК в гр. Никозия (адрес: Енгоми, ул. Темпон 33)

            Семинар на тема “Водене на портфолио” – във връзка с новите изисквания на Закона за образованието и “Нови аспекти в преподаването на география”. Лектор: Гл. ас. д-р Поля Йорданова

Забележка: Участие в семинара могат да вземат само педагози, на които ще бъде връчен сертификат от ВТУ

26.09.2017 г. от 19.00 ч. – сградата на СБК в гр. Никозия

  1. “Българите и Светите места (Йерусалим, Атон) XV – XIX век”. Лектор: проф. д.и.н. Иван Тютюнджиев.

   По време на събитията, ще бъде предоставена и възможността да се задават въпроси, свързани с обучението във ВТУ, след приключване на основната част. 

Вход: Свободен

За повече информация: +357 96550706 | info@bguc.org 

Адреси на културните центрове на СБК в Никозия и Лимасол, моля последвайте следния линк: КОНТАКТИ

 

Дни на българската култура в Кипър 2017

Българските културните прояви, които се организират от Съюза на българите в Кипър, започнаха от Пафос още в края на м. април. Тази година три значими събития съпътстват фестивала на българската култура – 10-годишнината от създаването на Българското училище в Пафос, 10-годишнината от създаването на Съботно-неделното училище “Св.Климент Охридски” в Лимасол и “Пафос – Европейска столица на културата”.

ПРОГРАМА ЗА М. ЮНИ

Моля, запознайте се с програмата за м. юни и заповядайте!

НИКОЗИЯ

Kastelliotissa Hall, Agios Maronas St. Paphos Gate, Old Nicosia

11.06.2017 от 20:30 ч.

“От Охрид до Добруджа” – концерт на Венера Мелеки (сопрано)

С участието на:

Красен Пенев – цигулка

Мирослав Господинов – пиано

Произведения от Панчо Владигеров, Георги Златев-Черкин и Параскев Хаджиев

Вход свободен

VENERA MELEKI CONCERT

Линк за сваляне на постера: ТУК 

ПРОГРАМА ЗА М. МАЙ

Моля, запознайте се с програмата за м. май и заповядайте!

НИКОЗИЯ

Kastelliotissa Hall, Agios Maronas St. Paphos Gate, Old Nicosia

19.05.2017 от 19:30 ч.

Постановка „Пиянството на един народ – слово и песен“, посветен на 141 годишнината от Априлското въстание. Сценарий – Живка Милова, учител по български език и литература и история в училище „Народни будители” гр.Паралимни.

Вход свободен

Никозия_Постановка

 

lineart

ЛИМАСОЛ

Сградата на Съюз на българите в Кипър адрес: Ул. Идалиу 17

Откриване на изложбата „Едно място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си“ на Националния музей на образованието – гр. Габрово. Изложбата е посветена на 175-годишнина от основаването на Габровското училище – първото новобългарско светско взаимно училище с национално значение.

Изложбата ще бъде отворена до 24.05.2017 г.

Вход свободен

Лимасол_Изложба_Дни на българската култура

 

lineart

ПАФОС

ТЕХНОПОЛИС 20, ПАФОС, БУЛ. НИКОЛАУ НИКОЛАИДИ 18

24.05.2017 от 19:00 ч.

“България в сърце ми” – Класически концерт с поетични мотиви, изложба на български художници и творци, живеещи на острова. 

Вход свободен – Задължителна регистрация на тел: 70002420

Дни на българската култура - Пафос ПЛАКАТ май

 

Изложба_Дни на българската култура - Пафос ПЛАКАТ май

 

lineart

НИКОЗИЯ

МЯСТО: АГЛАНДЖА , БУЛ. КИРЕНИАС (ДО ВИЕНА БЕЙКЪРИС)

ДАТА: 28.05.2017 Г. | 9:30 Ч.

ШЕСТВИЕТО ЩЕ ПРЕМИНЕ ПРЕЗ БУЛ. КИРЕНИАС, БУЛ. АКАДИМИАС И ЩЕ ЗАВЪРШИ В ПАРК “СПИРОС КИПРИАНУ”, КЪДЕТО ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ КРАТКО ТЪРЖЕСТВО.

Тържествено шествие

 

lineart

 

Събития, извън програмата на фестивала “Дни на българската култура 2017”

Месечна разпродажба „Да завъртим енергията“

4 юни 2017 г. (неделя) от 13ч. до 17ч.

Включете се в инициативата за месечна разпродажба „Да завъртим енергията“.

В първата неделя на всеки месец ви даваме възможност да си купите нещо, което някой друг е притежавал, но вече не ползва, особено за цена многократно по-ниска от себестойността му. Харесва ни процеса на “обмен” в противовес на хиперконсумацията и ви предизвикваме да започваме всеки месец от годината с подобно “завъртане на енергиите”. Вярваме, че така годината ще ни е пълна и успешна – едните, купили си нещо ценно за жълти стотинки, другите отворили място за нови неща в живота и гардероба си.

ВАЖНО! Моля, уведомете предварително, че имате желание да участвате. Разпродажбата не се провежда, ако няма най-малко 5 изявили желание да участват!

 

На 4 юни 2017 г. (неделя) от 13 ч. до 17 ч. Съюзът на българите в Кипър предоставя помещението си в гр. Никозия (Енгоми, ул. Темпон 33) за всички, които искат да предложат свои неизползвани (или малко използвани вещи в приличен вид) за продажба на цена значително по-ниска от пазарната себестойност на конкретния предмет. Това е възможност и за всички, които искат да закупят нещо ненужно за някой, но много нужно за тях на нищожна цена.

Условия:

  1. Всеки носи предметите (дрехи, обувки, бижута, малки домакински уреди, малки мебели и т.н.) за продажба и ако не се продадат, си ги връща обратно.
  2. Всички средства от продажбите си остават за “продавачите”.
  3. Такса за участие в разпродажбата като „продавач“ – 3 евро (за членове на Съюз на българите в Кипър – БЕЗПЛАТНО) 

За повече информация, моля използвайте следните контакти:

Email: info@bguc.org

Mob: +357 96550706