Тук можете да разгледате списък на предстоящите събития в Българските културни центрове и прилежащите училища на СБК . 

Моля, за допълнителна информация се обръщайте на следните КОНТАКТ 

ДЕКЕМВРИ 2020 г.

15 декември (вторник), 19.00 ч.

Всички хора имат право да изразяват демократично своите убеждения, мисли, потребности и желания. Това е и соновната цел на нашата онлайн дискусия – предоставяне на възможност на всички мобилни граждани на ЕС да бъдат информирани и да изразят своето мнение.
 
ПОКАНА “Envision” онлайн дискусия
Включете се в онлайн дискусията чрез ZOOM платформата на линк: https://zoom.us/j/91037691653 ; Meeting ID: 910 3769 1653
👉15-ти декември 2020 г. (вторник) в 19 ч.
 
Съюзът на общините в Кипър и партньорите от програма “Envision” със съдействието на Съюза на българите в Кипър Ви кани да се присъедините към онлайн дискусията на тема:
 
“Активното участие на мобилните граждани на ЕС в Кипър, основните права и електоралното право в изборите за местна власт”.
 
▶️Повече за програмата и участниците в дискусията научете тук:

https://www.facebook.com/events/418418555963868/

 

 

ЮЛИ 2020 г.

22 юли (сряда), 19.00 ч.

Прожекция на британския документален филм “Ние сме тези, които очаквахме” 

Заповядайте на 22-ри юли 2020 (сряда) на прожекция на британския документалния филм “Ние сме тези, които очаквахме”, който е част от програмата на кинофестивала “(не)Възможното образование”

дата: 22.07.2020 г. (сряда)
час: 19.00 ч
място: Съюз на българите в Кипър, гр. Никозия, ул. Епаминонда 7, ет.2
вход: Свободен (препоръчително е да направите резервация на мейл: info@bguc.org поради ограничените места)

Повече за фестивала тук: https://odo.bg/

 

ЮНИ 2020 г.

6 юни (събота), 12.30 ч.

Откриване на изложбата “Цветето и дъбът”, колекция акварели и маслени картини на Чудомир и Мара Чорбаджийска в Художествена галерия – гр. Казанлък.

(Запис от 1-ви юни)

От 1 юни до 29 юни в залата за временни изложби на Художествена галерия – Казанлък ще може да бъде разгледана изложбата “Цветето и дъбът”, колекция акварели и маслени картини на Чудомир и Мара Чорбаджийска. Творбите са от фондовете на Литературно – художествен музей “Чудомир” и Художествена галерия – Казанлък. Творчеството на Чудомир е много познато и разпознаваемо. Мара Чорбаджийска, за съжаление, все още е малко позната като художник, но нейната експресивна и богата живопис ще ви накара да откриете в съпругата на Чудомир една цяла нова вселена.

Къде: сайт и социални мрежи.

 

 

НОЕМВРИ 2019 г.

ГОДИШНО ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СБК

Управителният съвет на Съюза на българите в Кипър свиква  Годишно общо събрание, което ще се проведе на 17.11.2019 г. в 15  часа, в сградата на СБК, в Никозия.

Адрес: Никозия 1076, ул. “Епаминонда” 7

На Общото събрание могат да гласуват редовни членове на СБК, които имат платен членски внос за 2019 г.

Годишният членски внос е задължителен и е в размер на двайсет и четири евро (€ 24). Вноската за записване на нови членове е едно евро (€ 1). Плащането на членския внос и записването на нови членове на СБК може да бъде направено на място, непосредствено преди началото на Общото събрание.

Членове на Съюза на българите в Кипър могат да станат всички български граждани живеещи в Кипър, които са навършили 18 годишна възраст и не са членове на друга подобна организация на българите в Кипър.

 

МАЙ 2019 г.

ДНИ НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА 2019

Българските културни прояви, които се организират от Съюза на българите в Кипър, започват от Паралимни на 18 май 2019 г. от 18 ч. в Общинския амфитеатър на Паралимни с празничен концерт по повод 10-годишнината от основаването на българското училище “Народни будители” в града. Kамерният концерт в зала “Кастелиотиса”, Никозия ще се състои на 19 май 2019 г. от 20.30 ч. Основната програма завършва на 29 май 2019 г. от 19 ч. в залата на Съюза на българите в Кипър, Никозия, където ще бъде представена книгата на Мирослав Господинов – Маестрото “От пожълтелите ми страници”.

Традиционно всички български училища към Съюза на българите в Кипър отбелязват 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – с тържества, за които можете да намерите информация по места: АДРЕСИ НА УЧИЛИЩАТА.

Тази година две са значимите събития, които съпътстват фестивала на българската култура – 10-годишнината от създаването на Българското училище в Паралимни – “Народни будители” и 20-годишнината от създаването на Съюза на българите в Кипър.

 

АПРИЛ 2019 г.

18/04/2019 г. (четвъртък) от 18.30 ч. 

ПОКАНА – Среща с представители на ДЕО към СУ “Св. Климент Охридски”

Съюзът на българите в Кипър Ви кани на среща с представители на Департамента за езиково обучение на СУ “Св. Климент Охридски”, на която ще получите отговор на всички въпроси, свързани с избора на висше учебно заведение в България, специалностите, образователните степени и начина на кандидатстване.

Дата и час: 18 април 2019 г. (четвъртък) от 18.30 ч.
Място: Съюз на българите в Кипър
Адрес: Никозия 1076, ул. “Епаминонда” 7, ет.2, офис 201

 

20/04/2019 г. (събота) от 17.30 ч. 

ПОКАНА – Беседа за Априлското въстание

Преди 143 години в един студен априлски ден избухва Априлското въстание. Въстанието е връхна точка в амбициите и борбите на българския народ за независима държавност, след близо пет века чужда власт.

СЪЮЗЪТ НА БЪЛГАРИТЕ В КИПЪР
Ви кани на
„БЕСЕДА ЗА АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ“,
водена от Даниел Йорданов – преподавател по история в БУ „Никола Вапцаров“, клон Дали.
ДАТА: 20 АПРИЛ 2019 Г. (СЪБОТА)
ЧАС: 17.30 Ч.
МЯСТО: ДАЛИ, УЛ. ДИМИТРИ ХАМАТСУ 48
(ДО ЦЪРКВАТА ПАНАГИЯ ЕВАНГЕЛИСТРИЯ)

Даниел Йорданов ще съсредоточи вниманието на аудиторията върху международния отзвук на въстанието и върху малко известни факти, свързани с него. Дискусията ще бъде инетерсна на учители и специалисти по история, както и на всички с интерес към българската история.

Ще бъдат презентирани известни живописи на тема Априлско въстание.Събитието е начин да си спомним и да се преклоним пред подвига на онези, които не се уплашиха за живота си и през 1876 г. накараха Европа да заговори за България.

 
 

МАРТ 2019 г.

01/03/2019 г. (петък) от 19.00 ч. 

ПОКАНА – Коктейл по повод Националния празник на България

По случай Националния празник на Република България, Ръководството на Съюза на българите в Кипър има удоволствието да покани Вас и семействата Ви на коктейл в сградата на Съюза на българите в Кипър в Никозия на 1 март 2019 г. (петък) от 19.00 ч.

Адрес: гр. Никозия 1076, ул. Епаминонда 7, ет.2
Час: 19 ч.
Вход: Свободен

ДНИ НА БЪЛГАРИЯ 2019 – ПРОГРАМА

 

ФЕВРУАРИ 2019 г.

15/02/2019 г. (петък) от 18.30 ч. 

Среща с представители на Националната спортна академия, София

Изборът на специалност, в която младите хора да продължат обучението си и изборът на професия е важна крачка в планирането на успешното кариерно развитие.

КЪМ ТЪРСЕЩИТЕ МЛАДЕЖИ И ПРИТЕСНЕНИТЕ ИМ РОДИТЕЛИ ОТПРАВЯМЕ ПОКАНА.

   Съюзът на българите в Кипър Ви кани на първата, за тази година, от поредицата от срещи с представители на висши учебни заведения от България.

   НАЦИОНАЛНАТА СПОРТНА АКАДЕМИЯ – СОФИЯ УЧАСТВА НА ЕЖЕГОДНОТО МЕЖДУНАРОДНО ИЗЛОЖЕНИЕ «EDUCATION AND CAREER» EXHIBITION 2019, КОЕТО ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ МЕЖДУ 15-17 ФЕВРУАРИ 2019 Г В НИКОЗИЯ.

   Използвахме възможността да поканим на среща-дискусия проф. Николай Изов – заместник ректор по учебната работа при НСА „Васил Левски” и Мая Жилиева – старши преподавател по български език при НСА „Васил Левски”, които се отзоваха на поканата.

Срещата ще се състои на 15 февруари 2019 г. (петък) от 18.30 ч. в сградата на Съюзът на българите в Кипър и БУ “Никола Вапцаров” в гр. Никозия – адрес: Никозия, ул. Епаминонда 7 , ет. 2 (сградата се намира на ъгъла на бул. Джон Кенеди и ул. Епаминонда)

Подгответе се с въпроси, свързани с висшето образование в България и особено, ако специалностите от Националната спортна академия ви привличат.

Но, дори и да нямате намерение да кандидатствате точно в това висше учебно заведение, срещата ще бъде полезна за Вас, защото ще обхваща и обща информация относно студентския живот в София и особеностите на българската образователна система.

А, защо пък и да не проверите дали настоящият избор на университетска специалност е правилен?

 

19/02/2019 г. (вторник) от 15.30 ч. 

146 години от гибелта на Васил Левски

    По традиция, отбелязваме годишнината от гибелта на Васил Левски с възпоменателна церемония и полагане на венци и цветя в знак на почит и признателност пред барелефа на Апостола на българската свобода, пред сградата на българското посолство в Никозия.
    И тази година посолството кани представители на българската общност, на дипломатическата ни мисия, деца от българските училища на острова.
    Каним всички наши сънародници, които имат възможност, да се присъединят.

19 февруари 2019 г., от 15.30 ч.

    Кратка културно-музикална програма, посветена на националния ни герой, ще изнесат ученици от българските съботно-неделни училища в Кипър.

    Барелефът на Апостола на свободата в Никозия бе открит през декември 2012 г., след дарителска кампания с участието на българи и кипърци. От ноември 2017 г. в кипърската столица има и улица, носеща името на Васил Левски, която бе открита официално от президента Румен Радев.

 

ЯНУАРИ 2019 г.

Заповядайте на 22.01.19 от 20:30 ч. в театър “Скала”, Ларнака!

“ПЪТЯТ КЪМ АФРОДИТА”

Един спектакъл на Бойка Велкова, вдъхновен от аромат на канела, червено вино, мъжки устни, пропуснати нощи, думи на Исабел Алиенде и други афродизиаци.

Авторска идея и концепция: Бойка Велкова
Сценография: Венелин Шурелов и Мартин Пенев
Музикална картина: Теодосий Спасов
Снимки: Елена Спасова
С благодарности към: Юрий Дачев, Елин Рахнев, Николай Гундеров
Асистент режисьор: Илко Ганев
Със специалното участие на: Татяна Лолова, Владимир Карамазов и Ути Бъчваров.

 

   Една жена и една актриса се срещат на сцената, за да си подадат ръка, за да си признаят няколко тайни, за да си споделят забавни истории и да заявят своя вкус към изкуството, храната и силата на прошепнатите слова. Дали ще успеят да си простят една на друга? “Пътят към Афродита” е спектакъл за радостта от живота, за малките удоволствия, които си доставяме, за връзката между прегрешенията и духовното израстване, за съвместното съществуване на Небесната и Телесната Афродита. Има подправки, без които дните ни щяха да са напълно безвкусни, точно тях и някои други афродизиаци описва този красив, сценичен разказ.
   Исабел Алиенде е сред най-добрите латиноамерикански автори на всички времена. Преподава литература в престижни университети в САЩ и пише романи, статии, пиеси и произведения за деца. Книгите и са превеждани на повече от 35 езика, а от тях са продадени над 65 милиона копия. Родена е през 1942 г. в Лима, Перу, а днес сама казва за себе си, че живее с единия крак в Чили, а с другия в Калифорния. В книгата и “Къщата на духовете” е описана седемдесетгодишната история на нейното семейство. Всеки нов неин роман започва точно на датата 8 януари и целият и живот върви в стила на онова, наречено някога “магически реализъм”. Исабел Алиенде е носителка на Националната награда за литература на Чили за 2010 г.

Цени на билети:
**** :15 евро
VIP: 20 евро
ЛАРНАКА:
На касата в театър „Скала“, тел.: 99 77 55 09 – Миро;
магазин „Европа“, на бул. „Макариу“, до полицията;
магазин „БГ Заря“, срещу Американската академия;
Моника Мелеки – тел.:99 43 41 46
Тодор – тел.: 99 34 67 89;
Нона – тел.: 99 85 73 63;
АМОХОСТОС:
магазини „Европа“ в Агия Напа, Паралимни и Дериня;
ПАРАЛИМНИ: Iliana LUCY Fashion Cyprus – тел.:99384155 https://www.facebook.com/IlianaLUCYFashion/…
НИКОЗИЯ:
Боряна – тел.: 96 60 75 80;
Юлия Бациева – тел.:99 45 98 32

Съюз на българите в Кипър: гр. Никозия, ул. Епаминонда 7, ет.2

ЛИМАСОЛ:
Мими – тел.: 96 84 44 80;
Ади – тел.: 99 608 609;
ПАФОС:
Българско училище гр. Пафос, тел.: 99 17 74 20 – Дани

 

СЕПТЕМВРИ 2018 г.

Каним Ви на тържественото честване на 110 години от независимостта на България, което ще се проведе на 22 септември от 20.00 ч.

 

МАЙ 2018 г.

Каним Ви на лекция и дискусия с проф. д.и.н. Иван Тютюнджиев, която ще се състои на 23-ти май 2018 г. от 18.30 ч. в сградата на Съюза на българите в Кипър в Никозия.

ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА В БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ

ПРЕЗ ПЕРИОДА ПРЕЗ XV – XVII В.

   Лекцията е част от „Дни на българската култура“ и се организира по силата на двустранния договор за сътрудничество между Съюза на българите в Кипър и Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”.

 

Камерният концерт „София поздравява Виена“ ще се проведе на 10 май 2018!

Отново наближава месец май и отново идват топлите дни, точно в началото на изгарящото лято, в които ни се иска да привлечем вниманието Ви към традиционните “Дни на българската култура“.
Мирослав Господинов – Маестрото открива тазгодишната поредица от събития като събира на една сцена Виктория Марчова – сопрано, Венера Мелеки – сопрано, Гергана Георгиева – пиано, Мирослав Господинов – пиано и клавирното дуо Борислав Александров и Леони Хаджитома в камерния концерт „София поздравява Виена“.

Заглавието подсказва и тематичната свързаност с българското председателство на Съвета на Европа, което ще бъде поето в края на месец юни от Австрия.

Съюзът на българите в Кипър , съвместно с Посолството на република България в Кипър има удоволствието да покани Вас и Вашите приятели на 10 май 2018 г. в зала Кастелиотиса, Никозия от 20 ч. на концерт с подбрани творби от: Франц Йозеф Хайдн ( Franz Joseph Haydn), Волфганг Амадеус Моцарт (Wolfgang Amadeus Mozart), Лудвиг ван Бетховен (Ludwig van Beethoven), Франц Шуберт (Franz Schubert), Рихард Георг Щраус ( Richard Georg Strauss), Йохан Щраус ( Johann Strauss).

 

МАРТ 2018 г.

 

ФЕВРУАРИ 2018 г.

Среща-разговор с представители на

Стопанска академия “Димитър А. Ценов” Свищов  

Съюзът на българите в Кипър и Стопанска академия “Димитър А. Ценов” Свищов Ви канят на среща-разговор с представители на академията на 24/02/2018 г. (събота) от 9.00 – 12.00 ч. в сградата на СБК в Никозия, Енгоми, ул. Темпон 33

ДЕН ЗА БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ 2018 

Поредица от инициативи на Съюз на българите в Кипър

през м. февруари и м. март 2018 г.

На 6 февруари 2018 г. светът ще отбележи за 15-а поредна година международния Ден за безопасен интернет. Всяка година над 150 държави на всички континенти се обединяват за каузата за по-безопасна дигитална среда за децата и младите хора. #SID2018#SaferInternetDay

Целта на тази инициатива на Европейската комисия, която стана вече глобална, е да се обединят институции, организации, бизнес и гражданско общество и чрез различни инициативи и кампании да се изостри вниманието към необходимостта да се полагат още повече усилия за превръщането на дигиталния свят в по-безопасна и полезна за развитието на децата среда.

За постигането на тази цел ключово значение има развиването от най-ранна възраст у децата на дигитално-медийна грамотност и умения у децата, но също и привличането на вниманието на възрастните начело с родителите към необходимостта те също да развиват и поддържат такива умения, за да им оказват нужната подкрепа.

Именно затова една от главните инициативи тази година е обявяването на Дни на медийната грамотност с национална кампания по училищата, насочена както към учениците, така и към техните родители.

Съюзът на българите в Кипър стартира поредица от инициативи през месеците февруари и март под надслов “Създавай, свързвай се и споделяй с уважение. По-добрата интернет среда започва с теб.”
За да научите повече за тях, както и за да участвате в срещата-дискусия с родители, учители и деца …

… на 6/02/2018 г. от 17.30 ч.,моля да се регистрирате на info@bguc.org и 96731510.

СЕПТЕМВРИ 2017 г.

СЕМИНАР И ЛЕКЦИИ НА ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ ВТУ

 

Съюзът на българите в Кипър и Великотърновският университет “Св. Св. Кирил и Методий” (ВТУ) кани всички на:

24.09.2017 г. от 17.00 ч. – сградата на СБК в гр. Лимасол

  1. Семинар на тема “Водене на портфолио” – във връзка с новите изисквания на Закона за образованието и “Нови аспекти в преподаването на география”. Лектор: Гл. ас. д-р Поля Йорданова
  2. “Ислямизационният процес в българските земи – история и съвременни аспекти”. Лектор: проф. д.и.н. Иван Тютюнджиев

Забележка: Участие в семинара могат да вземат само педагози, на които ще бъде връчен сертификат от ВТУ

25.09.2017 г. от 19.30 ч. – сградата на СБК в гр. Никозия (адрес: Енгоми, ул. Темпон 33)

            Семинар на тема “Водене на портфолио” – във връзка с новите изисквания на Закона за образованието и “Нови аспекти в преподаването на география”. Лектор: Гл. ас. д-р Поля Йорданова

Забележка: Участие в семинара могат да вземат само педагози, на които ще бъде връчен сертификат от ВТУ

26.09.2017 г. от 19.00 ч. – сградата на СБК в гр. Никозия

  1. “Българите и Светите места (Йерусалим, Атон) XV – XIX век”. Лектор: проф. д.и.н. Иван Тютюнджиев.

   По време на събитията, ще бъде предоставена и възможността да се задават въпроси, свързани с обучението във ВТУ, след приключване на основната част. 

Вход: Свободен

За повече информация: +357 96550706 | info@bguc.org 

Адреси на културните центрове на СБК в Никозия и Лимасол, моля последвайте следния линк: КОНТАКТИ

 

Дни на българската култура в Кипър 2017

Българските културните прояви, които се организират от Съюза на българите в Кипър, започнаха от Пафос още в края на м. април. Тази година три значими събития съпътстват фестивала на българската култура – 10-годишнината от създаването на Българското училище в Пафос, 10-годишнината от създаването на Съботно-неделното училище “Св.Климент Охридски” в Лимасол и “Пафос – Европейска столица на културата”.

ПРОГРАМА ЗА М. ЮНИ

Моля, запознайте се с програмата за м. юни и заповядайте!

НИКОЗИЯ

Kastelliotissa Hall, Agios Maronas St. Paphos Gate, Old Nicosia

11.06.2017 от 20:30 ч.

“От Охрид до Добруджа” – концерт на Венера Мелеки (сопрано)

С участието на:

Красен Пенев – цигулка

Мирослав Господинов – пиано

Произведения от Панчо Владигеров, Георги Златев-Черкин и Параскев Хаджиев

Вход свободен

VENERA MELEKI CONCERT

Линк за сваляне на постера: ТУК 

 

ПРОГРАМА ЗА М. МАЙ

Моля, запознайте се с програмата за м. май и заповядайте!

НИКОЗИЯ

Kastelliotissa Hall, Agios Maronas St. Paphos Gate, Old Nicosia

19.05.2017 от 19:30 ч.

Постановка „Пиянството на един народ – слово и песен“, посветен на 141 годишнината от Априлското въстание. Сценарий – Живка Милова, учител по български език и литература и история в училище „Народни будители” гр.Паралимни.

Вход свободен

Никозия_Постановка

 

lineart

ЛИМАСОЛ

Сградата на Съюз на българите в Кипър адрес: Ул. Идалиу 17

Откриване на изложбата „Едно място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си“ на Националния музей на образованието – гр. Габрово. Изложбата е посветена на 175-годишнина от основаването на Габровското училище – първото новобългарско светско взаимно училище с национално значение.

Изложбата ще бъде отворена до 24.05.2017 г.

Вход свободен

Лимасол_Изложба_Дни на българската култура

 

lineart

ПАФОС

ТЕХНОПОЛИС 20, ПАФОС, БУЛ. НИКОЛАУ НИКОЛАИДИ 18

24.05.2017 от 19:00 ч.

“България в сърце ми” – Класически концерт с поетични мотиви, изложба на български художници и творци, живеещи на острова. 

Вход свободен – Задължителна регистрация на тел: 70002420

Дни на българската култура - Пафос ПЛАКАТ май

 

Изложба_Дни на българската култура - Пафос ПЛАКАТ май

 

lineart

НИКОЗИЯ

МЯСТО: АГЛАНДЖА , БУЛ. КИРЕНИАС (ДО ВИЕНА БЕЙКЪРИС)

ДАТА: 28.05.2017 Г. | 9:30 Ч.

ШЕСТВИЕТО ЩЕ ПРЕМИНЕ ПРЕЗ БУЛ. КИРЕНИАС, БУЛ. АКАДИМИАС И ЩЕ ЗАВЪРШИ В ПАРК “СПИРОС КИПРИАНУ”, КЪДЕТО ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ КРАТКО ТЪРЖЕСТВО.

Тържествено шествие

 

lineart

 

Събития, извън програмата на фестивала “Дни на българската култура 2017”

Месечна разпродажба „Да завъртим енергията“

4 юни 2017 г. (неделя) от 13ч. до 17ч.

Включете се в инициативата за месечна разпродажба „Да завъртим енергията“.

В първата неделя на всеки месец ви даваме възможност да си купите нещо, което някой друг е притежавал, но вече не ползва, особено за цена многократно по-ниска от себестойността му. Харесва ни процеса на “обмен” в противовес на хиперконсумацията и ви предизвикваме да започваме всеки месец от годината с подобно “завъртане на енергиите”. Вярваме, че така годината ще ни е пълна и успешна – едните, купили си нещо ценно за жълти стотинки, другите отворили място за нови неща в живота и гардероба си.

ВАЖНО! Моля, уведомете предварително, че имате желание да участвате. Разпродажбата не се провежда, ако няма най-малко 5 изявили желание да участват!

 

На 4 юни 2017 г. (неделя) от 13 ч. до 17 ч. Съюзът на българите в Кипър предоставя помещението си в гр. Никозия (Енгоми, ул. Темпон 33) за всички, които искат да предложат свои неизползвани (или малко използвани вещи в приличен вид) за продажба на цена значително по-ниска от пазарната себестойност на конкретния предмет. Това е възможност и за всички, които искат да закупят нещо ненужно за някой, но много нужно за тях на нищожна цена.

Условия:

  1. Всеки носи предметите (дрехи, обувки, бижута, малки домакински уреди, малки мебели и т.н.) за продажба и ако не се продадат, си ги връща обратно.
  2. Всички средства от продажбите си остават за “продавачите”.
  3. Такса за участие в разпродажбата като „продавач“ – 3 евро (за членове на Съюз на българите в Кипър – БЕЗПЛАТНО) 

За повече информация, моля използвайте следните контакти:

Email: info@bguc.org

Mob: +357 96550706