Тук можете да разгледате списък на предстоящите събития в Българските културни центрове и прилежащите училища на СБК . 

Моля, за допълнителна информация се обръщайте на следните КОНТАКТ

МАЙ 2018 г.

Каним Ви на лекция и дискусия с проф. д.и.н. Иван Тютюнджиев, която ще се състои на 23-ти май 2018 г. от 18.30 ч. в сградата на Съюза на българите в Кипър в Никозия.

ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА В БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ

ПРЕЗ ПЕРИОДА ПРЕЗ XV – XVII В.

   Лекцията е част от „Дни на българската култура“ и се организира по силата на двустранния договор за сътрудничество между Съюза на българите в Кипър и Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”.

 

Камерният концерт „София поздравява Виена“ ще се проведе на 10 май 2018!

Отново наближава месец май и отново идват топлите дни, точно в началото на изгарящото лято, в които ни се иска да привлечем вниманието Ви към традиционните “Дни на българската култура“.
Мирослав Господинов – Маестрото открива тазгодишната поредица от събития като събира на една сцена Виктория Марчова – сопрано, Венера Мелеки – сопрано, Гергана Георгиева – пиано, Мирослав Господинов – пиано и клавирното дуо Борислав Александров и Леони Хаджитома в камерния концерт „София поздравява Виена“.

Заглавието подсказва и тематичната свързаност с българското председателство на Съвета на Европа, което ще бъде поето в края на месец юни от Австрия.

Съюзът на българите в Кипър , съвместно с Посолството на република България в Кипър има удоволствието да покани Вас и Вашите приятели на 10 май 2018 г. в зала Кастелиотиса, Никозия от 20 ч. на концерт с подбрани творби от: Франц Йозеф Хайдн ( Franz Joseph Haydn), Волфганг Амадеус Моцарт (Wolfgang Amadeus Mozart), Лудвиг ван Бетховен (Ludwig van Beethoven), Франц Шуберт (Franz Schubert), Рихард Георг Щраус ( Richard Georg Strauss), Йохан Щраус ( Johann Strauss).

 

——————————————————————————————————————————————————————————

МАРТ 2018 г.

ФЕВРУАРИ 2018 г.

Среща-разговор с представители на

Стопанска академия “Димитър А. Ценов” Свищов  

Съюзът на българите в Кипър и Стопанска академия “Димитър А. Ценов” Свищов Ви канят на среща-разговор с представители на академията на 24/02/2018 г. (събота) от 9.00 – 12.00 ч. в сградата на СБК в Никозия, Енгоми, ул. Темпон 33

ДЕН ЗА БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ 2018 

Поредица от инициативи на Съюз на българите в Кипър

през м. февруари и м. март 2018 г.

На 6 февруари 2018 г. светът ще отбележи за 15-а поредна година международния Ден за безопасен интернет. Всяка година над 150 държави на всички континенти се обединяват за каузата за по-безопасна дигитална среда за децата и младите хора. #SID2018#SaferInternetDay

Целта на тази инициатива на Европейската комисия, която стана вече глобална, е да се обединят институции, организации, бизнес и гражданско общество и чрез различни инициативи и кампании да се изостри вниманието към необходимостта да се полагат още повече усилия за превръщането на дигиталния свят в по-безопасна и полезна за развитието на децата среда.

За постигането на тази цел ключово значение има развиването от най-ранна възраст у децата на дигитално-медийна грамотност и умения у децата, но също и привличането на вниманието на възрастните начело с родителите към необходимостта те също да развиват и поддържат такива умения, за да им оказват нужната подкрепа.

Именно затова една от главните инициативи тази година е обявяването на Дни на медийната грамотност с национална кампания по училищата, насочена както към учениците, така и към техните родители.

Съюзът на българите в Кипър стартира поредица от инициативи през месеците февруари и март под надслов “Създавай, свързвай се и споделяй с уважение. По-добрата интернет среда започва с теб.”
За да научите повече за тях, както и за да участвате в срещата-дискусия с родители, учители и деца …

… на 6/02/2018 г. от 17.30 ч.,моля да се регистрирате на info@bguc.org и 96731510.

СЕПТЕМВРИ 2017 г.

СЕМИНАР И ЛЕКЦИИ НА ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ ВТУ

 

Съюзът на българите в Кипър и Великотърновският университет “Св. Св. Кирил и Методий” (ВТУ) кани всички на:

24.09.2017 г. от 17.00 ч. – сградата на СБК в гр. Лимасол

  1. Семинар на тема “Водене на портфолио” – във връзка с новите изисквания на Закона за образованието и “Нови аспекти в преподаването на география”. Лектор: Гл. ас. д-р Поля Йорданова
  2. “Ислямизационният процес в българските земи – история и съвременни аспекти”. Лектор: проф. д.и.н. Иван Тютюнджиев

Забележка: Участие в семинара могат да вземат само педагози, на които ще бъде връчен сертификат от ВТУ

25.09.2017 г. от 19.30 ч. – сградата на СБК в гр. Никозия (адрес: Енгоми, ул. Темпон 33)

            Семинар на тема “Водене на портфолио” – във връзка с новите изисквания на Закона за образованието и “Нови аспекти в преподаването на география”. Лектор: Гл. ас. д-р Поля Йорданова

Забележка: Участие в семинара могат да вземат само педагози, на които ще бъде връчен сертификат от ВТУ

26.09.2017 г. от 19.00 ч. – сградата на СБК в гр. Никозия

  1. “Българите и Светите места (Йерусалим, Атон) XV – XIX век”. Лектор: проф. д.и.н. Иван Тютюнджиев.

   По време на събитията, ще бъде предоставена и възможността да се задават въпроси, свързани с обучението във ВТУ, след приключване на основната част. 

Вход: Свободен

За повече информация: +357 96550706 | info@bguc.org 

Адреси на културните центрове на СБК в Никозия и Лимасол, моля последвайте следния линк: КОНТАКТИ

 

Дни на българската култура в Кипър 2017

Българските културните прояви, които се организират от Съюза на българите в Кипър, започнаха от Пафос още в края на м. април. Тази година три значими събития съпътстват фестивала на българската култура – 10-годишнината от създаването на Българското училище в Пафос, 10-годишнината от създаването на Съботно-неделното училище “Св.Климент Охридски” в Лимасол и “Пафос – Европейска столица на културата”.

ПРОГРАМА ЗА М. ЮНИ

Моля, запознайте се с програмата за м. юни и заповядайте!

НИКОЗИЯ

Kastelliotissa Hall, Agios Maronas St. Paphos Gate, Old Nicosia

11.06.2017 от 20:30 ч.

“От Охрид до Добруджа” – концерт на Венера Мелеки (сопрано)

С участието на:

Красен Пенев – цигулка

Мирослав Господинов – пиано

Произведения от Панчо Владигеров, Георги Златев-Черкин и Параскев Хаджиев

Вход свободен

VENERA MELEKI CONCERT

Линк за сваляне на постера: ТУК 

ПРОГРАМА ЗА М. МАЙ

Моля, запознайте се с програмата за м. май и заповядайте!

НИКОЗИЯ

Kastelliotissa Hall, Agios Maronas St. Paphos Gate, Old Nicosia

19.05.2017 от 19:30 ч.

Постановка „Пиянството на един народ – слово и песен“, посветен на 141 годишнината от Априлското въстание. Сценарий – Живка Милова, учител по български език и литература и история в училище „Народни будители” гр.Паралимни.

Вход свободен

Никозия_Постановка

 

lineart

ЛИМАСОЛ

Сградата на Съюз на българите в Кипър адрес: Ул. Идалиу 17

Откриване на изложбата „Едно място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си“ на Националния музей на образованието – гр. Габрово. Изложбата е посветена на 175-годишнина от основаването на Габровското училище – първото новобългарско светско взаимно училище с национално значение.

Изложбата ще бъде отворена до 24.05.2017 г.

Вход свободен

Лимасол_Изложба_Дни на българската култура

 

lineart

ПАФОС

ТЕХНОПОЛИС 20, ПАФОС, БУЛ. НИКОЛАУ НИКОЛАИДИ 18

24.05.2017 от 19:00 ч.

“България в сърце ми” – Класически концерт с поетични мотиви, изложба на български художници и творци, живеещи на острова. 

Вход свободен – Задължителна регистрация на тел: 70002420

Дни на българската култура - Пафос ПЛАКАТ май

 

Изложба_Дни на българската култура - Пафос ПЛАКАТ май

 

lineart

НИКОЗИЯ

МЯСТО: АГЛАНДЖА , БУЛ. КИРЕНИАС (ДО ВИЕНА БЕЙКЪРИС)

ДАТА: 28.05.2017 Г. | 9:30 Ч.

ШЕСТВИЕТО ЩЕ ПРЕМИНЕ ПРЕЗ БУЛ. КИРЕНИАС, БУЛ. АКАДИМИАС И ЩЕ ЗАВЪРШИ В ПАРК “СПИРОС КИПРИАНУ”, КЪДЕТО ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ КРАТКО ТЪРЖЕСТВО.

Тържествено шествие

 

lineart

 

Събития, извън програмата на фестивала “Дни на българската култура 2017”

Месечна разпродажба „Да завъртим енергията“

4 юни 2017 г. (неделя) от 13ч. до 17ч.

Включете се в инициативата за месечна разпродажба „Да завъртим енергията“.

В първата неделя на всеки месец ви даваме възможност да си купите нещо, което някой друг е притежавал, но вече не ползва, особено за цена многократно по-ниска от себестойността му. Харесва ни процеса на “обмен” в противовес на хиперконсумацията и ви предизвикваме да започваме всеки месец от годината с подобно “завъртане на енергиите”. Вярваме, че така годината ще ни е пълна и успешна – едните, купили си нещо ценно за жълти стотинки, другите отворили място за нови неща в живота и гардероба си.

ВАЖНО! Моля, уведомете предварително, че имате желание да участвате. Разпродажбата не се провежда, ако няма най-малко 5 изявили желание да участват!

 

На 4 юни 2017 г. (неделя) от 13 ч. до 17 ч. Съюзът на българите в Кипър предоставя помещението си в гр. Никозия (Енгоми, ул. Темпон 33) за всички, които искат да предложат свои неизползвани (или малко използвани вещи в приличен вид) за продажба на цена значително по-ниска от пазарната себестойност на конкретния предмет. Това е възможност и за всички, които искат да закупят нещо ненужно за някой, но много нужно за тях на нищожна цена.

Условия:

  1. Всеки носи предметите (дрехи, обувки, бижута, малки домакински уреди, малки мебели и т.н.) за продажба и ако не се продадат, си ги връща обратно.
  2. Всички средства от продажбите си остават за “продавачите”.
  3. Такса за участие в разпродажбата като „продавач“ – 3 евро (за членове на Съюз на българите в Кипър – БЕЗПЛАТНО) 

За повече информация, моля използвайте следните контакти:

Email: info@bguc.org

Mob: +357 96550706