Представяне на проекта „Дигитална раница-Моята България” на тържеството по случай 3 март

Вчера, 27.02.2022 г. от 11:00 ч. пред катедралния храм „Свети апостол Андрей Първозвани” в с. Епископио, Никозия се проведе тържествено отбелязване на 144-та годишнина от Освобождението на България и националния празник на Република България – 3-ти март.

Програмата на събитието включваше панихида в памет на загиналите за Освобождението на България от 11.00 часа в катедралния храм „Св. апостол Андрей Първозвани” и концерт с участието на артисти и любителски състави от Острова на сцената до храма. Честването беше под егидата на Негово Високопреосвещенство Митрополита на Тамасу и Оринис г-н Исайа. Почетен гост на събитието беше посланикът на Република България в Република Кипър Н. Пр. г-н Любомир Тодоров.

Повече от 400 гости изпълниха двора на митрополията на Тамасу и Оринис. По-голямата част от тях бяха деца, родители и учители от българските училища в Кипър. Това обяснява и интереса, който предизвика представянето на проекта „Дигитална раница-Моята България”: Интерактивно помагало за обучение на български език в чужбина“ на щанда на Съюза на българите в Кипър – част от базара, по време на събитието. 

Един от най-често задаваните въпроси беше: “Има ли нещо готово? Къде можем да го видим?”. Така че, нямаме търпение да преминем към следващата фаза от проекта, когато ще имаме възможност да демонстрираме функционалностите на учебната платформа и да анализираме впечатленията на ползвателите.

„Дигитална раница-Моята България“: интерактивно помагало за обучение на български език в чужбина“, № 2020-1-BG01-KA226-SCH-094970 е проект, който Великотърновският университет “Св. св. Кирил и Методий” спечели по Програма „Еразъм+“, Kлючова дейност 2, проекти за „Стратегически партньорства в отговор на ситуацията с COVID-19“, сектор „Училищно образование“. Проектът стартира през юни 2021 година и ще бъде с продължителност от 23 месеца. Координатор е Великотърновският университет, а партньори са две от организациите на българите в чужбина, които ръководят български неделни училища в Кипър и Атина – „Съюз на българите в Кипър“ и Гръцко-българско сдружение за култура „Паисий Хилендарски“.

Всички снимки, видео и информация за празника: последвайте страницата на СБК във Фейсбук – https://www.facebook.com/Association.Bulgarians.Cyprus