ПОДПИСВАНЕ НА МЕМОРАНДУМ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО ЗА ПОСТРОЯВАНЕТО НА ЦЪРКВА В БЪЛГАРСКИ ТРАДИЦИОНЕН СТИЛ В КИПЪР

Митрополитът на Тамасос и Оринис Исаѝас, посланикът на Р България в Р Кипър г-н Тодоров и председателят на Съюза на българите в Кипър г-н Павлов подписаха вчера, 9 февруари 2023 г., меморандум за сътрудничество за построяването на църква в български традиционен стил на територията на митрополията на Тамасос и Оринис, близо до столицата на Кипър Никозия.
Сътрудничеството между трите страни започна в началото на миналата година по идея на Съюза на българите в Кипър и в подкрепа на инициативата на Негово Високопреосвещенство митрополит Исаѝас. Вече е реалност определената площ, на която ще бъде построена църквата, осигурена безвъзмездно от Митрополита, както и архитектурен план.
По инициатива на г-жа Десислава Атанасова, която беше гост на Съюза на българите в Кипър при свое посещение в Никозия през м. май миналата година, в актуализацията на бюджета на Р България бяха включени и вече са отпуснати 100 хиляди лева за фонда за изграждане на „българската църква в Кипър“. Тези средства ще бъдат изразходвани целево, по препоръка и под финансовия контрол на Дирекция “Вероизповедания” на Министерския съвет на Р България.
На срещата присъстваха още зам.-председателят на Съюза на българите в Кипър г-жа Славкова, Председателят на Общината, в землището на която се намира парцелът, определен за строителството на църквата и представители на Митрополията.