Подкрепяме инициативата за построяването на църква в български традиционен стил на митрополита на Тамасос и Оринис Исаѝас

Изграждането на църква в български традиционен стил е мечта на много българи, които живеят в Кипър. Днес тя е по-реално изпълнима от всеки друг момент. 

Съюзът на българите в Кипър подкрепя напълно инициативата, започната преди пет години от на митрополита на Тамасос и Оринис Исайас. Земята вече е определена и архитектурните проекти са разработени. 

Използвахме възможността да запознаем с това дело и депутатите Десислава Атанасова и Искрен Митев, които бяха на посещение в училището към Съюза на българите в Кипър в Никозия през месец май. Те ни увериха, че ще предприемат необходимите стъпки, за да осигурят финансова помощ за строежа на църквата. Първите 100 хиляди лева, които предоставя българската държава за проектиране и изграждане са вече факт. Сумата бе одобрена единодушно в приетата от парламента актуализация на държавния бюджет, по предложение на г-жа Атанасова. Благодарим и за подкрепата на посланик Тодоров, който заяви безрезервната си готовност да помогне с каквото е необходимо. 

Сега предстои най-трудното – да планираме следващите етапи по реализацията на този проект и да решим как, ние като организация, можем да помогнем с набирането на средства. Подкрепата на всички, които споделят нашите цели ще бъде изключително ценна.

Предстои пресконференция, на която митрополитът на Тамасос и Оринис Исайас, представители на ръководството на Съюза на българите в Кипър и посланика на Р България в Р Кипър ще обявят началото на съвместната работа и ще дадат информация както за настоящото положение, така и за планираните етапи.