БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА В КИПЪР С ОБЩО ПРАЗНИЧНО ШЕСТВИЕ ЗА 24-ТИ МАЙ

Празнично шествие на българските училища в Кипър, посветено на деня на славянската писменост и българската култура 24-ти май, премина по улиците на столичния квартал Агланджа. Шествието бе водено от ученици от гимназиална степен на най-голямото българско училище в Кипър „Никола Вапцаров“, които носеха портрета на славянските първоучители.

Сред участниците бяха и училище „Кирил и Методий“, Никозия, училище „Д-р Петър Берон“, Ларнака, училище „Родна стряха“, Арадипу и танцова школа „Илихтиада“, Ларнака. Точно в 9 ч. сутринта повечето от участниците вече бяха пристигнали на бул. Академиас в Агланджа и заели своите места, а най-нетърпеливи бяха най-малките участници в шествието – децата от група „Българче“ към детска градина „Умка“ в Никозия, сред които имаше едва двегодишни малчугани. На шествието присъства посланикът на България Христо Георгиев, и.д. председател на СБК Калин Павлов, както и общественици, родители и гости.

    Крайната точна бе парк „Спиру Киприану“, където въпреки парещите лъчи на слънцето, талантливите българчета в Кипър показаха, че могат да пеят и рецитират стихове за солунските първоучители не по-зле от техните връстници в България. Водещ на празничната програма бе 13-годишният Иво Борисов от Никозия, който отбеляза, че противно на всеобщото разделение, българските деца в Кипър се обединяват за един общ празник на словото, духа и културата.

    Посланикът приветства присъстващите с един от най-българските празници и пожела на организаторите от СБК шествието да се превърне в ежегодна традиция. По-късно той раздаде удостоверенията за завършен клас на първокласниците от всички присъстващи на празника училища.

   Както бе обещано по-рано, секретарят на СБК Лидия Стефанова разпредели книгите, получени като дарение от Съюза на българските писатели, между ръководителите на всички присъстващи училища, които от днес имат нови издания в библиотечните си фондове.

 „Радвам се, че виждам такъв ентусиазъм и у децата, и у техните учители и се надявам, че догодина интересът ще бъде още по-голям, и ще се включат повече български училища в Кипър“, добави Христиана Славкова, Връзки с обществеността на СБК. Тя отбеляза, че организацията поставя акцент именно върху общите за българските училища в Кипър инициативи, защото по думите й, това, което ни обединява е много по-силно от това, което ни дели.