Η ιστορία του Συνδέσμου Βουλγάρων Κύπρου (ΣΒΚ)  ξεκινά από το 1989, αρχικά χωρίς νομική μορφή, ενώ στις 4 Απριλίου 1998 ιδρύεται στη Λεμεσό και εγγράφεται ως νομικό πρόσωπο την 1 Ιουλίου 1999 στη Λευκωσία.

Στόχος της οργάνωσης είναι να φέρει κοντά την βουλγάρικη κοινότητα, διατηρώντας ζωντανή τη βουλγάρικη ταυτότητα και πολιτισμό. Η διεύθυνση του ΣΒΚ βρίσκεται στη Λεμεσό. Το 2007 εξελέγη πρόεδρος του Συνδέσμου η  Ήρα Παπαγεωργίου.

Ο ΣΒΚ αναπτύσσει επιμορφωτικές δραστηριότητες μέσα από τις βιβλιοθήκες και ταινιοθήκες που διαθέτει στα διάφορα κέντρα του στη Λεμεσό, Πάφο, Πόλη Χρυσοχούς, Παραλίμνι και Λευκωσία. Παράλληλα, τα Σαββατοκύριακα, τα κέντρα αυτά λειτουργούν και ως βουλγάρικα σχολεία. Με την έναρξη του Εθνικού Προγράμματος «Μητρική Γλώσσα και Πολιτισμός Πέρα των Συνόρων» το 2009, και αργότερα βάσει του Διατάγματος 334 του Υπουργικού Συμβουλίου, ο ΣΒΚ γίνεται δικαιούχος των κονδυλίων που χορηγεί η Βουλγαρία, κατανέμοντάς τα σε τέσσερα βουλγάρικα σχολεία: «Sv. Kliment Ohridski» στην Λεμεσό, «Λαϊκοί Εθνεγέρτες» στο Παραλίμνι, «Βουλγαρικό Σχολείο στην Πάφο» και «Azbukarche» στην Πόλη Χρυσοχούς. Το 2013 αρχίζει να λειτουργεί και το πέμπτο σχολείο του ΣΒΚ «Nikola Vaptsarov» στη Λευκωσία.