Учебните занятия в двете български училища към СБК започнаха

Първият звънец постави началото на новата 2023/2024 учебна година в двете български училища към Съюза на българите в Кипър – „Никола Вапцаров“ в Никозия и “Азбукарче” в Полис Хрисохус.
 
ЗАПОЧНА ЮБИЛЕЙНАТА ДЕСЕТА УЧЕБНА ГОДИНА В ИСТОРИЯТА НА БУ “НИКОЛА ВАПЦАРОВ” В НИКОЗИЯ И ЕДИНАДЕСЕТАТА В БНУ “АЗБУКАРЧЕ” В ПОЛИС ХРИСОХУС.
 
 
Нова учебна година, която носи заразяващо усещане за надежда и смисъл. Надежда, че ако вложиш сърце, ще стане. И смисъл, че тук, сега, с малко повече усилие можем да сътворим нашата си малка България, в която всяка събота на вратата те посреща портретите на нашите будители и българският трибагреник. 
 
И тази година летните месеци бяха изпълнени с много игри, забавление, но и с усилена подготовка за тържествата, с които посрещнахме в училище родителите и учениците – особено, първокласниците и най-малките от подготвителните групи.
В Никозия, в ролята на автори, сценаристи и режисьори влязоха студентите от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Преслава Илиева, Деница Москова и Деница Николова, които бяха на тримесечен летен стаж по програмата „Еразмус“. Опитният педагог Дарина Шибилева пък ги насочваше и подкрепяше по време на работата им.
Децата от предучилищните група, първи и втори клас, които посещаваха лятната занималня, представиха драматизация по народната приказка „Дядо вади ряпа“ и кратък рецитал със стихове, посветени на училището, първокласниците и първия учебен ден.
Нека аплодираме силно нашите помощници от Великотърновския университет, които направиха с много любов декорите за сценката, а Преслава Илиева написа стиховете за рецитала! Браво, момичета! Ще ни липсвате!
 
ВЕЧЕ СЪМ ГРАМОТЕН
Вчера в детската градина,
днес във първи клас,
буквичките трудни
учим със захлас.
Госпожата млада,
преподава ни урок.
За да сме грамотни,
ний във тоз живот.
Учим се да пишем,
смятаме, броим.
Буквички и цифри
във тетрадките редим.
Мина таз година,
можем да четем,
Ние сме грамотни!
Радост по-голяма,
няма на света!
* * *
Изпълнена със трепет,
с любопитство и тъга,
пристъпвам плахо
във първи клас!
Весел шум се вдига,
в училищния двор!
Колко пъстро е сега
от усмивки и цветя!
В първи клас уча.
Ще се уча да чета,
буквички и цифри
в тетрадката ще редя!
Учителката със усмивка,
ще ни учи всеки ден
как да смятаме и пишем
и буквари да четем!
* * *
Обръщение към присъстващите отправиха председателят на Съюза на българите в Кипър Калин Павлов и училищният ръководител д-р Даниела Вуюка. 
Тържествен водосвет отслужи българският свещенник в Кипър отец Станислав Симеонов.
 
За поредна учебна година отвори врати и нашето Българско неделно училище “Азбукарче” в гр. Полис Хрисохус, за да посрещне своите малки и големи ученици. Гости на събитието бяха г-н Калин Павлов – председател на Съюз на българите в Кипър , г-жа Христиана Славкова – зам.председател и г-жа Лидия Стефанова – административен секретар.
Тържественият водосвет, химнът на Република България, стихчета и песни огласиха град Полис Хрисохус. И по традиция, със звънка камбана и питка, г-жа Радостина Жекова посрещна своите ученици, като им пожела здраве, успехи и много шестици. 
 
Добре дошли и прекрасна учебна година, приятели!