Участие в мултикултурно събитие в Никозия

На 30/06/2019 Съюзът на българите в Кипър взе участие в изложението по време на мултикултурно събитие, организирано по инициатива на кипърската полиция на площад Елефтериас в Никозия. Целта на събитието беше да укрепи връзката между гражданите на чужди страни, които живеят и работят в Кипър с полицията и кипърското общество като цяло. Представени бяха както дейността на организацията, така и България като дестинация за туризъм и образование.

Участие взеха и предствители на българския бизнес в Кипър с богат асортимент от стоки, а в музикалната програма групата за български фолклорни танци „Канатица“ плени публиката с багри, музика и танц.

Празникът беше организиран от Движението за равенство, подкрепа и антирасизъм (KISA) и под егидата на началника на полицията г-н Кипроу Михайлидис.

В обръщението си началникът на полицията, г-н Кипрос Михаилидис, подчерта, че “Това събитие за нас е израз на уважението на кипърската полиция към всички жители на Кипър, било то местни или чужденци. Подкрепяме хармоничното съжителство на хората и взаимното уважение под всякаква форма и сме против обособяването на гета и разделението.”

Началникът на полицията отбеляза също, че “полицията и правителството на кипърската държава, като модерна страна традиционно приема имигранти и бежанци от десетилетия, като изисква спазването на законите в Кипър и в същото време защитава правата на човека. Затова наш дълг е да третираме всички граждани и жители на нашия остров без дискриминация и расизъм.”