Ти си този, който събужда книги

“Ако не четете този текст, той не съществува. И това е първото чудо на четенето. Всяка книга, която стои затворена в библиотеката, е като онова спящо царство от приказката. Ако отвориш книгата и зачетеш малко, царството оживява. Има някаква магия, която се получава от срещата на поглед и буква. От тази целувка между окото и написаното чудото се случва. Първото, което искам да ти кажа, лично и тихо, е, че имаш да събуждаш толкова много книги от съня им. Приеми го така, между нас казано, като малък подвиг. Ти си тази, която събужда книги. Ти си този, който събужда книги. А събуждащият книги събужда светове.” (Георги Господинов, “Невидимите кризи”)

Книгите, които преди няколко седмици, пренаредихме в библиотеката на Съюза на българите в Кипър, не само, че крият в себе си светове, които чакат да бъдат открити, а и ни върнаха години назад с късчетата спомени, които носеха. Да, късчета – реални: билетче за градски транспорт, когато е било само 4 ст., месечна сметка за електроенергия, вълнуващи послания … Сякаш книгите бяха затворени през 80-те и останали там, когато не беше актуален въпросът – Как да върнем читателя към истинската книга в днешното дигитално време?

Скъпи приятели, приканваме ви да ни посетите в Съюз на българите в Кипър – гр. Никозия (ул. Епаминонда 7, ет.2) и да си изберете книга, която да върнете към живот, а тя да ви отнесе в своя свят.

Библиотеката ни е на ваше разположение, всяка събота!

Nicosia 1057, 7 Epaminonda Str., 2nd floor | +357 96550706 | info@bguc.org