С музика и стихове за ценители отбелязахме 3 март (ВИДЕО и СНИМКИ)

С песни, танци и стихове за ценители Съюзът на българите в Кипър отбеляза Националния празник 3-ти март и 139-тата годишнина от Освобождението на България. Традиционният вече концерт, организиран от най-голямата българска организация на острова на Афродита и под егидата на Посолството на Република България в Кипър, се състоя в столичната зала „Палиа Агора“, Палюриотиса, която се оказа тясна за желаещите да чуят изпълненията на поканените участници.

Водещи на вечерта бяха Юлия Бациева и Роси Поюка. Зам.-председателят на организацията Калин Павлов приветства присъстващите, а нашата сънародничка Мария Димитрова ги поздрави с две български народни песни „Лудо младо“ и „Девойко, мари хубава“, изпълнени със съпровод на Красимир Михнев.

Актрисата Моника Мелеки пренесе гостите в лирическия свят на поета Дамян Дамянов с произведения, посветени на освобождението на България.

За първи път българската публика в Никозия се наслади на изпълненията на Хор за руски народни песни „Берюза“ с ръководител Галина Кайтан-Продрому. Певиците изненадаха приятно публиката с брилятно многогласно изпълнение на българската народна песен „Кавал свири“, както и с популярни руски фолклорни песни.

Танцов ансамбъл „Българи“ от Ларнака с директор Тодор Здравков и художествен ръководител Радослав Георгиев традиционо вдигна градуса на настроението на всички българи в залата, които след последните аплодисменти бяха поканени на чаша вино.

Важна част от проявата бе и изложбата „Едно място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си“, любезно предоставена на СБК от Мая Карагьозова, Директор на Музея на образованието – Габрово. Експозицията се посвещава на 175-годишнината от основаването на Габровското училище – първото новобългарско светско взаимно училище с общонационално значение. Чрез емблематични имена, образи и текстове е представено развитието на родното училище от първите му стъпки до днес. Някога, в зората на българското образование, царяли ред и дисциплина. Всеки ученик – голям или малък, местен или другоселец, от по-заможно или по-бедно семейство – е бил длъжен да спазва всички училищни правила, а „Едно място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си“ е бил някогашният училищен девиз.
След концерта експозицията, състояща се от 19 PVC-платна, ще бъде изложена за посетители в сградата на Български културен център в Никозия, а до края на учебната година ще обиколи всички български училища към СБК.

Сред гостите на празничния концерт по случай 3-ти март бяха и експерти от българското Министерство на образованието, които са на посещение в Кипър.