С МУЗИКА ЗА ЦЕНИТЕЛИ СБК ЗАКРИ ДНИ НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА В КИПЪР 2017

С музика за ценители Съюзът на българите в Кипър поздрави всички присъстващи сънародници на концерта на младата оперна певица Венера Мелеки, озаглавен „От Охрид до Добруджа“.

Под акомпанимента на маестро Мирослав Господинов (пиано) и пред отбрана публика в столичната зала „Кастелиотиса“, чаровната изпълнителка представи произведения само от български композитори: Панчо Владигеров, Георги Златев-Черкин и Парашкев Хаджиев.

Маестро Господинов поясни, че подборът на песни започва “край Охридските извори” и завършва с ария на Албена от операта “Албена” на Парашкев Хаджиев, вдъхновена от драмата “Албена” от Йордан Йовков. Затова и концертът е озаглавен “От Охрид до Добруджа”.

Събитието е част от програмата на традиционните вече Дни на българската култура в Кипър, организирани от Съюза на българите в Кипър под егидата на Посолство на РБългария в Никозия. Верен на своя стил, Маестро Господинов представи всяко изпълнение, добавяйки лични спомени, свързани с автора или произведението.

Концертът бе открит от малките таланти от детската театрална група към училище „Родна стряха“, Арадипу с художествен ръководител Моника Мелеки.

Специален гост бе посланикът на РБългария в Кипър Н. Пр. Христо Георгиев, който поздрави младата певица и пожела на СБК още много красиви събития като това, които българите в Кипър да осъществят с обединени усилия.   

Младата певица Венера Мелеки е родена в България и завършва образованието си в музикалната академия „Панчо Владигеров“. Има реализирани солови камерни концерти в Москва, Петербург, Магнитогорската опера, Уфа и концертни участия в България, Кипър, Италия, Австрия, Македония. Участвала е в майсторски класове на Шерман Лоуи (Торино – 2014), Анете Гъорес (Пловдив – 2015), Лариса Гергиева (София – 2015) и др. Ученичка е на маестро Михаил Ангелов.