Среща на училищните ръководители на училищата към СБК с д-р Крушовски

На 19 юли в Никозия се състоя неофициална среща на училищните ръководители на 5-те училища към Съюза с новия председател на СБК, д-р Любен Крушовски. Срещата бе инициирана от д-р Крушовски, който, изрази желание да се запознае лично с ръководителите на училищата, които както той многократно е заявявал, са и ще останат приоритет в работата на Съюза.

На срещата присъстваха училищните ръководители на училищата в Никозия, Паралимни, Пафос и Полис Хрисохус и Живка Милова, член на УС на СБК и координатор на училищата към Съюза. От срещата по уважителни причини отсъстваше само училищният ръководител от Лимасол, г-жа Веселка Градинарова.

В началото на срещата д-р Крушовски представи себе си и визията си за управлението и бъдещето на организацията, направи кратък обзор на свършеното до момента, за краткото време на неговото председателство и увери присъстващите, че ще работи за разрешаването на проблемите, който са имали и имат училищата.

Училищните ръководители получиха пълната подкрепа на новия председател на СБК за своята дейност, след което д-р Крушовски пожела всеки един от присъстващите да сподели нещата, които го вълнуват, училищните проблеми и идеи за тяхното разрешаване.
Г-жа Живка Милова представи накратко идеите си на новият правилник за работа на училищата, който предстои да бъде изработен от работна група, съставена от училищните ръководители и колеги от 5-те български училища.

В откровен и приятелски разговор училищните ръководители изложиха накратко своите идеи за по-нататъшно развитие на училищата, споделиха проблеми и изразиха надежда, че те ще бъдат разрешавани конструктивно и обосновано. Някои от тях, разбира се, се върнаха и назад във времето на създаването на българските училища в Кипър и подчертаха своята апостолска роля, изразявайки съжаление, че в днешно време тя остава недооценена.

Всеки от присъстващите сподели и конкретни проблеми, с които училищата се сблъскват в момента, разменени бяха мнения и впечатления, опит и добри учебни практики. Споделени бяха и сериозни проблеми, които се създават пред училищните ръководители и възпрепятстват тяхната работа.
Срещата завърши с обяд, по време на който д-р Крушовски сподели задоволството си от нея и изрази желание тези контакти да продължат и да се запознае на място и в детайли с работата на всяко едно от училищата. Училищните ръководители също бяха удовлетворени и отправиха покани към председателя на СБК да посети лично училищата в различните градове.