СБК С НОВО ПАРТНЬОРСТВО В ОБЛАСТТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО

С ново партньорство в областта на образованието стартира новата 2018-та година Съюзът на българите в Кипър. Най-старата българска организация на острова на Афродита подписа договор за сътрудничество с едно от най-старите търговски висши училища в България – Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов. Желанието на СБК е чрез това партньорство да подкрепи и насочи българчетата от нашите пет училища в Кипър, които завършват средното си образование и искат да се завърнат в родината като студенти в едно от елитните висши училища у нас. До договора, който бе подписан едва преди дни, се стигна след двустранни разговори между СБК и експертите на Академията, които вече обмислят възможностите пред бъдещото сътрудничество.

“Свищовската академия не е първото висше училище, което откликва на желанието на СБК българчетата, завършващи средно образование в Кипър, да бъдат насочени обратно към родината си“, посочи пиарът на организацията Христиана Славкова.От 2014-та година СБК има действащ договор с ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“, а екип на университета вече подготви правила за кандидатстудентски преференции за българчетата от Кипър, които имат отлични резултати от олимпиади и състезания.

Дългогодишното ни, изключително успешно и плодотворно, сътрудничество с Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ ни дава увереност за успех и в предстоящите инициативи със Стопанската академия в името на нашите общи цели – съхраняването на българския език, култура и образование, подкрепа и насочване на българчетата, които завършват средното си образование в Кипър, да се върнат в родината си, като студенти в елитни български университети, укрепване на връзките в областта на културната, научната, спортната и други дейности от взаимен интерес.