ПИСМО ОТ КИПЪР ЗА ХИТРИНО

Съюзът на българите в Кипър се присъединява към инициативата на новия вестник “Българите в Кипър”: “ПИСМО ОТ КИПЪР ЗА ХИТРИНО”. Подробности можете да прочетете в съобщението на редакцията на вестника, което поместваме тук:
Скъпи приятели, 
Нямахме никакво намерение да започнем съществуването на вестник “Българите в Кипър” с отразяването на трагични събития като драмата в шуменското село Хитрино, но съдбата не ни остави никакъв друг шанс.
Сухите факти са следните: 7 българи загинаха, а десетки бяха тежко ранени, в резултат взрив на товарна влакова композиция от цистерни, превозващи пропилен. 26 къщи са напълно разрушени, а още два пъти по толкова – с тежки поражения. Близо 1 400 наши сънародници са със сериозни психологически травми и никога няма да забравят утрото на 10 декември 2016 г.
Това обаче са само фактите. А зад тях се крият хиляди човешки съдби и животи. Животи, които трябва да продължат, независимо мъката.
В този случай държавата се оказа на мястото си и реагира адекватно, осигурявайки всичко необходимо за възстановяването на пострадалите. БЧК започна кампания, чрез която само през първите четири дни бяха събрани близо 1 милион и 500 хиляди лв. Членството ни в Европейския съюз също дава резултат – Европейската комисия отпусна 20 млн. лв. за възстановяване на местната инфраструктура. Със сигурност ще има и още. Но пак няма да е достатъчно за пълното възстановяване на хората от Хитрино. Те на практика имат нужда от всичко и най – вече от внимание.
Ето защо, скъпи приятели, си позволяваме да инициираме кампания: “ПИСМО ОТ КИПЪР ЗА ХИТРИНО”.
Организирахме пунктове за събиране на помощи (одеяла и завивки; пакетирани хранителни продукти и консерви) във всички български училища в Кипър. За да покажем личната си съпричастност към пострадалите ви предлагаме, към всяко дарение да напишете кратко писъмце или бележка с няколко мили думи за тези, които ще го получат. Убедени сме, че това най – много ще ги зарадва и обнадежди. 
Всички дарения, независимо от обема и теглото им, ще бъдат транспортирани до Хитрино за сметка на екипа на вестник “Българите в Кипър”.
Кампанията ще се реализира в пълна координация с Българският Червен Кръст.
Скъпи приятели, говорят за нас българите, че нищо не може да ни обедини, че всеки дърпа чергата към себе си, без да се интересува от другите. Убедени сме, че това изобщо не е така и в този момент можем да го докажем за пореден път. Да изпратим по едно “ПИСМО ОТ КИПЪР ЗА ХИТРИНО”!

Съюзът на българите в Кипър няма как да откаже на призив за помощ и да не откликне на тази инициатива, която ще продължи до Коледа.
Моля, имайте предвид следните контакти на училищата, където можете да занесете одеала, храни и/или пари:
 
Никозия
Лидия Стефанова – 99550706
 
Лимасол
Веселка Градинарова – 99263757
Ира Папагеоргиу – 99459358
 
Пафос
Даниела Събева – 99177420
 
Полис
Йовка Тодорова – 99906807
Кристина Параскева – 99788005