Как предпазвате детето си от опасностите в Интернет?

71 на сто от българите използват интернет за социални мрежи. Това показват последните данни на националната статистика за миналата година. Най-активно в мрежата влизат младежите между 16 и 24 години, но децата се пристрастяват в стоенето в мрежата още на 9-10-годишна възраст. Признаците, че може би е време да спрем компютъра и да захвърлим смартфона си, терапевтите наричат „загуба на истинския живот“. Сред тях попадат ситуации, в които не спим до късно, за да проверяваме имейла си, не се храним, за има време за блог или профил в социалните мрежи или се гневим, когато някой не ни отговори на това, което сме му изпратили в мрежата. Но докато при възрастните би могло по-лесно да настъпи отрезвяване, при децата положението не е толкова лесно за преодоляване.

За опасностите, които крие за нашите деца продължителното стоене в мрежата и пред компютъра, ще стане дума на 15 март (вторник) в сградата на СЕК Лимасол, където ще се проведе конференция на тема „Нека интернет стане по-безопасно място за всички”.

Това е съвместна и много полезна инициатива между СЕК  Лимасол и Institute of  Neuroscience  and Technology Limassol, а проявата се организира в рамките на Световния ден за безопасен интернет.

Събитието се провежда под егидата на Министерството на енергетиката , търговията, промишлеността и туризма и  Дигиталния шампион на Кипър – д-р Стелиос  Химона.  На Конференцията ще бъде представена информация относно правната рамка за киберпрестъпления в нашата страната, както и рисковете и начините за профилактика на интернет потребителите. Цялата презентация, въпроси и отговори ще бъдат на български език. Лектор на събитието е д-р Луиза Шахбазиян – заместник  координатор – Bulgarian Safer Internet Centre at Applied Research and Communications Fund  и е отворена за българската общност на острова.

Организаторите канят всички българи и ученици на събитието, което ще започне от 18:00 часа.

Конференция за безопасен интернет СЕК