ЗА СЪВРЕМЕННИТЕ БУДИТЕЛИ БЕЗ ПЕРО

„Когато сред хората спящи будуваш…

тогава живееш със светлата мисъл,

че твоят живот е изпълнен със смисъл!“

    Съвременни будители, със или без перо, има навсякъде около нас. Милеят за родното и се стремят да популяризират българското. За тези хора философстването е излишно, а многото думи само могат да загубят смисъла на казаното. Затова само ще честитим празника – Ден на българските будители на всички съвременни българи, които виждат смисъл в това да поддържат духа си буден. 

Стоян Димитров е популярно име сред българите в Кипър. Той е от онези лястовици, които сами правят пролет. С малки стъпки, но без да се отказват. Почти на всеки от нашите сънародници в Кипър, поне веднъж се е налагало да изпрати или получи от България пратка или багаж, а фирмата за услуги от врата до врата на Стоян „Евротранс“ вече се е наложила като коректен куриер. Българският предприемач пристига в Кипър през 2006-та и след няколко години лутане, през което минават почти всички емигранти, решава сам да започне собствен бизнес. Причината – не иска да работи за други преди да е опитал да работи за себе си. Започнал сам преди 6 години и от тогава не е почивал за повече от 3 последователни дни. Началото било трудно, но все пак в Кипър има условия за нормална работа на малкия и среден бизнес, разказва Стоян.  

    През изминалата година той неведнъж съдейства на Съюза на българите в Кипър с безплатно транспортиране на книги и учебници за българските неделни училища на организацията. От самото създаване на фирмата, Стоян превозва без такса за родолюбиви организации и всички българските училища в Кипър. На въпроса защо го правиш отговаря просто: „защото мога“.  

    В неговата фирма хуманитарните пратки винаги са били безплатни. Неведнъж е транспортирал до България дрехи за сираци или бални рокли за абитуриентки в неравностойно положение. „Все някой трябва да го прави, а пък аз мога и ми харесва“, усмихва се Стоян.

   В България си ходи всеки месец. Това е и причината дейността му да е толкова успешна, защото сам следи събирането, описването и товаренето на пратките. След това хваща самолета за родината, където сам посреща контейнерите и ръководи същия процес, но в обратен ред. Складът му е в Габрово, където е и българският офис на фирмата, а от там е стратегически най-удобно да организира разноса до домовете на получателите. „Животът ми е разчертан по дни и седмици за поне 15-20 месеца напред“, усмихва се Стоян. Когато се прибере в България, посещава и родния Шумен.

   Преди време у него се зародила идеята да създаде частна библиотека за обществено ползване в Никозия. „Намерението ми беше да наема помещение и намеря библиотекар, който да подреди, опише и заведе книгите в библиотеката“, разказва Стоян. Дори събрал стотици томове литература на български, които още съхранява в склада си в България. Съвсем наскоро обаче, променил решението си – ще предостави книгите на училищата. През ноември предстои до Кипър да бъдат транспортирани стотици томове на български, които Стоян ще раздаде на училищата. „Идеята ми е да достигнат безплатно до всеки, който има нужда да чете книги на български“, обяснява разпалено Стоян, който определя себе си като краен националист.

   Остава само да си пожелаем да има все повече съвременни будители като Стоян, които с ефекта „предай нататък“, да дават добрия пример и да пробуждат позаспалата ни вяра в доброто.