Едрите звезди над Фамагуста

“Ти помниш ли морето и машините? И трюмовете, пълни с лепкав мрак. И онзи див копнеж по Филипините. И едрите звезди над Фамагуста?”

Да, тази Фамагуста – огряна от едри звезди, обливана от тюркоазено-синьо море, заобиколена от плажове със златен пясък. Преди турска инвазия в Кипър през август 1974 г., когато островът е разделен на две, Фамагуста, с модерното предградие Вароша, е най-престижният кипърски курорт.

Четиредесет и две години по-късно Фамагуста е символ на разделение.

Вече, стана традиция годишнината от рождението на големия български поет Никола Вапцаров да се отбелязва в Никозия със събитие, организирано от посолството на България в Кипър съвместно с кметството на Фамагуста и със съдействието на Съюза на българите в Кипър.

Вечерта на Вапцаров бе открита със слова от Алексис Галанос, кмет на Фамагуста и българският посланик в Кипър Христо Георгиев. Специално подготвения кратък документален филм, рецитала от стихове на поета, в изпълнение на българските актриси – Моника Мелеки и Юлия Бациева, както и музикалните изпълнения на хора на Фамагуста и децата от вокална група “До-ре-ми” към Българското училище “Никола Вапцаров” в Никозия, създадоха топлата атмосфера, на която всички се насладихме.