Записахте ли детето си на българско училище?

Училищната ваканция е към своя край и идва време да започнем да мислим за началото на поредната учебна година. Скоро ще ни обземе отново трескава подготовка – раници, тетрадки, помагала … В стремежа си да дадем най-доброто на своите деца, проучваме разнообразни форми на извънучилищни занимания – спорт, изкуства, езици, с които да запълним ползотворно ежедневието им. 

Точно тук, Съюз на българите в Кипър ви подава ръка, за да ви открие един прекрасен свят – светът на българския дух, култура и познание, който създаваме и поддържаме с много любов в българските училища към организацията ни. 

Съюз на българите в Кипър (СБК) развива културно-обществена дейност като има свои центрове с библиотеки и филмотеки в Никозия, Лимасол, Пафос, Полис Хрисохус и Паралимни. В тях се провеждат занятията на българските училища, които развиват дейност в тези градове. След стартирането на Националната програма „Роден език и култура зад граница” през 2009 г., а по късно съгласно Постановление 334 към Министерския съвет, СБК става бенефициент като средствата, отпуснати от България, се разпределят за пет български училища: 

„Никола Вапцаров“ (Никозия и Дали)

„Св. Климент Охридски” (Лимасол)

„Народни будители” (Паралимни)

„Българското училище в Пафос”

„Азбукарче” (Полис Хрисохус)

При нас се обучават деца от предучилищна група до 12-ти клас. Училищата са вписани в Списъка на одобрените от МОН в България училища в чужбина и издават удостоверения за завършено обучение по български език и литература, по история и география на България за съответния клас, даващи право на учениците да продължат образованието си в България без полагане на приравнителни изпити по съответните предмети.

Основната ни цел е  да съхраним българското самосъзнание и култура, поради което важно място заема изучаването на българските фолклорни традиции и народни танци, както и организирането на поредица от тържества, концерти и прояви, свързани с великите дати на България. 

Училищата предлагат още занимания по гръцки, английски и български език за учениците и техните родители. 

Повече информация за училището, което се намира най-близо до мястото, на което живеете можете да получите чрез следните КОНТАКТИ.

ОЧАКВАМЕ ВИ!

Association of the Bulgarians in Cyprus_flyerBG