Благодарим на спомоществователи и приятели!

Дълга беше подготовката на тазгодишните юбилейни “Дни на българската култура в Кипър”. Преди 25 години, българите в Кипър са изпитали истинска необходимост от празнуването на българската култура на острова, в период, когато България е била по-далеч отколкото е днес. Създали са организация, училище, празници на българските традиции и слово. Несъмнено отговорността, която Съюзът на българите в Кипър носи, се отразява на усърдието, с което подготвяме всяка година традиционните събития. За да ги съхраним и за да ги предадем на идващите след нас.

“Дни на българската култура в Кипър 2023” приключи! Започваме обратното броене към Фестивала през 2024 и се наслаждаваме на ехото от този, което ще заглъхва месеци наред.

И тук е мястото да благодарим на нашите партньори, спомоществователи и приятели, които помогнаха всичко това да се случи и подкрепиха усилията ни в организацията на най-големия и стар празник на българската култура на Острова.

МИТРОПОЛИТЪТ НА ТАМАСОС И ОРИНИС Г-Н ИСАИАС

Благодарим за гостоприемството и подкрепата на Митрополит Исаиас. Благодарим за широко отворените врати на Митрополията на Тамасос и Оринис, които предоставиха прекрасната сцена, озвучаването, организацията на изложбените павилиони и бяха през цялото време до нас, за да подкрепят всички наши нужди, свързани с концерта.

Митрополитът на Тамасос и Оринис Исаиас, посланикът на Р България в Р Кипър г-н Тодоров и председателят на Съюза на българите в Кипър г-н Павлов подписаха, на 9 февруари 2023 г., меморандум за сътрудничество за построяването на църква в български традиционен стил на територията на митрополията на Тамасос и Оринис, близо до столицата на Кипър Никозия.
Сътрудничеството между трите страни започна в началото на 2022 г. по идея на Съюза на българите в Кипър и в подкрепа на инициативата на Негово Високопреосвещенство митрополит Исаиас. Вече е реалност определената площ, на която ще бъде построена църквата, осигурена безвъзмездно от Митрополита, както и архитектурен план.
По инициатива на г-жа Десислава Атанасова, която беше гост на Съюза на българите в Кипър при свое посещение в Никозия през м. май 2022 г., в актуализацията на бюджета на Р България бяха включени и вече са отпуснати 100 хиляди лева за фонда за изграждане на „българската църква в Кипър“. Тези средства ще бъдат изразходвани целево, по препоръка и под финансовия контрол на Дирекция “Вероизповедания” на Министерския съвет на Р България.

ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА И КИПЪРСКАТА ДЪРЖАВНА ВЛАСТ

 

Благодарим за приетата покана на г-жа Илияна Йотова – вицепрезидент на Р България и г-жа Райна Манджукова – директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина и г-жа Ели Башева – отговорник за Кипър и Гърция от Изпълнителната агенция за българите в чужбина. Благодарим за подкрепата на посолството на Р България в Р Кипър и посланик Недялчо Данчев.

 

Благодарим за подкрепата на Министерството на културата на Р Кипър и за приетата покана на г-жа Фотула Хаджипапа – кмет на община Лакатамия и на Началника на Кипърската полиция. 

 

 

 

АИФ “КАПАНЦИ” ПРИ НЧ “ВЪЗРАЖДАНЕ 1924”, ГРАД ПОПОВО

 

 
 
Гости на тържествения концерт бяха АИФ “Капанци” при НЧ “Възраждане 1924”, град Попово, които представиха фолклорни танци, в тандем с нашите любимци от ТА “Канатица”, и песни, свързани с Гергьовден. Благодарим Ви! 
 
IMV COURIER EXPRESS

IMV COURIER EXPRESS за пореден път беше до нас, когато бяхме в затруднение с пренасянето на товари от България. Всичко, което беше необходимо да бъде доставено от АИФ “Капанци” беше на сцената – навреме и абсолютно безвъзмездно за Съюза на българите в Кипър! Благодарима!

IMV COURIER EXPRESS извършва куриерски услуги всяка седмица от врата до врата. Пратките от България до Кипър се изпълняват в 5-дневен срок, а от Кипър до България в 12-дневен срок. Можете да се възползвате от перфектното обслужване и за международни куриерски услуги в страните от Европейския съюз, както и няколко други извън него. За допълнителна информация и поръчки: +357 99 294 113 – Ивайло Иванов

РАДОСЛАВ ГЕОРГИЕВ

 

Радослав Георгиев, училищен ръководител на българското училище „Д-р П.Берон” в Ларнака и художествен ръководител на ТА “Канатица” винаги е подкрепял събитията на Съюза на българите в Кипър. Благодарим от сърце!

 

 

 

 

 

НИВЕЛИНА ГЕОРГИЕВА (ДОМАШНО ПРИГОТВЕНИ ИЗКУШЕНИЯ ПО ПОРЪЧКА)

Какво е празник без българския традиционен хляб, празничната пита и вкусната баница?

Нивелина Георгиева е истинска вълшебница и майстор на хлебните изделия, които от години поръчваме на нея. С всеки залък се усеща, че хлябът е месен с любов, така както са го правили прабабите ни и техните майки, и техните баби, така както само българката умее.  Благодарим ти, Нивелина!  

 

ART BOUQUETS

Представяте ли си букет, който никога не увяхва? Не, нямаме предвид букет от изкуствени цветя.

Радостина Богданова ще надхвърли и най-смелите Ви очаквания, когато си поръчате от нейните артистични букети, композирани от плодове, шоколад, месни деликатеси и изобщо от всичко, което обичате да си похапвате. 

Поръчайте най-вкусните букети само на: Радостина Богданова – (357) 97 790777

Благодарим на всички членове на Съюза на българите в Кипър, на представителите на всички български организации и училища в Кипър, които бяха наши гости и прекрасна публика, на БГ ФАКТОР,  Бранислава Бобанац – кореспондент на БНР в Кипър и всички медии, които отразиха този празник на българското. 

До нови срещи!